Poarta sfântă
Pentru prima dată această poartă a fost deschisă în bazilica San Giovanni in Laterano în 1423, de Papa Martin al V-lea. Ea se găsește în cele 4 bazilici mai importante ale Romei, fiind deschisă la începutul fiecărui An Sfânt și închisă la sfârșitul lui.
Poarta sfântă este un simbol al lui Isus Cristos, care este Poarta Ierusalimului, intrarea în Orașul Sfânt unde locuiește Dumnezeu. Căci El a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt poarta oilor. De va intra cineva prin Mine, se va mântui.
În ajunul Crăciunului din 1999, Sfântul Părinte a deschis Poarta Sfântă a bazilicii San Pietro. După aceasta a deschis și celelalte cinci Porți Sfinte. Impresionantă a fost deschiderea Porții bazilicii Sfântul Paul din afara zidurilor, celebrare care a avut un caracter ecumenic. Pentru prima oară în istoria jubileelor la deschiderea unei Porți Sfinte au participat și reprezentanți ai altor religii.
Poarta deschisă este simbolul harurilor pe care Cristos le revarsă cu îmbelșugare asupra credincioșilor, este semn că suntem cu toții așteptați de El. Pe de altă parte, cel care trece pragul Porții Sfinte își exprimă adeziunea de credință, hotărârea de a trăi în comuniune deplină cu Cristos.
Semnificația logo-ului
Reprezentat în fiecare biserică catolică, în reviste creștine și chiar pe cartele telefonice, logo-ul reprezintă pământul ca un cerc albastru, îmbrățișat de o cruce colorată din trei linii, amintindu-ne de Sfânta Treime. Cei cinci porumbei sunt continentele care indică spiritul de reconciliere dintre fiii Lui. Tânăra italinancă de 22 de ani a desenat în centrul crucii lumina lumii, pe Isus. Inscripția în latină se dorește a fi introdusă și în inimile noastre, anume de fi cu Cristos ieri, astăzi și întotdeauna.
© Biserica si viata, nr. 55 / martie 2000
Webmaster: Moize Florin