Chemarea pustiului
Ritmul vieții noastre obișnuite este unul alert: serviciu, familie, prieteni Evenimentele sunt parcă mereu aceleași, și totuși mereu altele; facem față unor noi și noi provocări sau probleme, dar aproape în același loc, în preajma acelorași persoane.
În ziua de Miercurea cenușii intrăm în Biserică și, în cadrul Sfintei Liturghii ni se pune cenușă pe cap: Amintește-ți, omule, că pământ ești și în pământ te vei întoarce! Acest moment nu ne poate lăsa indiferenți. Ce se întâmplă? De fapt cine sunt? Sunt un roboțel care execută rece niște comenzi, niște obligații ? Ritul impunerii cenușii este ca o barieră care ne rupe din rutina zilnică și ne face să reflectăm asupra sensului existenței noastre pe acest pământ, este o chemare la liniște pentru a ne revizui viața. Este dacă vreți o chemare în pustiu. Închidem casetofonul și televizorul, ne retragem o clipă în noi înșine. Ce descoperim? Descoperim că pe conștiința noastră s-a depus praful? Că nu mai auzim prea bine glasul conștiinței care ne avertizează că ne clătinăm, sau chiar că am căzut?
Timpul Postului Mare este un timp în care facem liniște în jurul nostru și ne întrebăm pentru ce trăim pe acest pământ. Amintește-ți, omule, că pământ ești și în pământ te vei întoarce! Micile compromisuri zilnice, marile căderi, le vedem deseori ca pe o gaură apărută în haină. Punem un petic și mergem mai departe. Dar o haină peticită în grabă nu este o haină comodă. Peticele trebuie ascunse pentru a nu fi văzute de alții: de părinți, de copii, de prieteni, etc. Și astfel viața noastră devine un teatru obositor în care jucăm rolul persoanei care dorim să fim, sau care dorim să creadă alții că suntem.
Dacă acest joc cu mască, fără mască te obosește este timpul să îți revizuiești viața. Înlătură compromisul, înlătură păcatul și viața ta va fi învăluită în lumină. Detergentul sufletului tău murdar este însuși sângele preascump vărsat de Isus pe Cruce. Recunoaște-ți doar greșeala în fața Lui. Iar dacă obișnuințele rele îți creează probleme, ai 40 de zile la dispoziție pentru a face efortul schimbării. Un păcat care devine obicei prin repetare, nu poate fi scos decât prin perseverență, prin continui ridicări, prin noi hotărâri.
Ascultă chemarea pustiului, fă liniște în tine și în jurul tău, puneți viața în reflectorul lui Dumnezeu, îndepărtează petele și măștile și vei fi învăluit în lumină, vei fi inundat de pace. Pământ ești, și în pământ te vei întoarce! Ascultă chemarea pustiului!
Pr. Leonard Diac
© Biserica si viata, nr. 55 / martie 2000
Webmaster: Moize Florin