Credința între ieri, astăzi și mâine

Este general acceptat faptul că în societatea românească contemporană multe valori umane și creștine s-au pierdut sau a scăzut interesul pentru ele.

Această constatate ne-a determinat să efectuăm un mic sondaj-anchetă pentru a vedea mai bine pulsul străzii. Iată rezultatele:

Credința a fost trăită mai bine pe timpul comunismului sau astăzi? De ce?

Pe timpul comunismului, deși interzisă, credința s-a regăsit în sufletul oamenilor, ca și acum, și atunci din cauza constrângerilor, lipsurilor, necazurilor, oamenii se simțeau aproape de Dumnezeu. Totuși astăzi se poate observa o anumită crește a credinței pentru că acum poți să crezi, să te rogi, să mergi la biserică, să faci semnul sfintei cruci când treci pe lângă o biserică, fără să te ferești de nimeni. Este liber. De asemenea, se observă încurajarea credinței de publicații religioase, de anumite emisiuni radio și TV, dar și de atâția oameni care merg la biserică în număr din ce în ce mai mare.

Ce anume a dispărut și a apărut noi în comportamentul oamenilor după căderea comunismului?

Au dispărut: frica de opresiune (din partea statului); îngrădirea spirituală, culturală, materială; sentimentul solidarității interpersonale;

Au apărut: libertatea de exprimare și de manifestare; „creștinii falși”; concentrarea atenției asupra condiției materiale personale (egoismul); stresul, suprasolicitarea datorate nesiguranței generale; invidia, vulgaritatea, aroganța, compromisurile, violența; sfidarea regulilor de bună comportare în societate.

Care sunt problemele cu care se confruntă creștinul de astăzi?

Nesiguranța zilei de mâine; dificultatea de a alege între aspectul material și cel spiritual al vieții; influența covârșitoare a „materialului” asupra psihicului și nu numai; familia își pierde valoarea, importanța; ignoranța, ideile preconcepute și moda de a te folosi de oameni; intensa mediatizare a limbajului, imaginilor și lucrurilor vulgare; zgârcenia și lăcomia; fluxul de superstiție; înmulțirea învățăturilor greșite.

Care este, după părerea dumneavoastră, cauza lor?

Greul existențial își spune deseori cuvântul; subdezvoltarea economică; lipsa educației religioase; oamenii uită că prioritatea este să-ți pui viața în ordine față de Dumnezeu; influența negativă a anturajului; lipsa informației, a încrederii în semenii noștri și existența unui număr redus de exemple bune; existența conflictelor; gândul unei libertăți (democratice) este tentant; omul alege fără a avea motivația clară a alegerii sale.

Cristina-Daniela Hazu


Taina patimilor lui Isus ] Jertfa Ta ] [ Credinta intre ieri, astazi si maine ] In Postul Mare ] Pelerinaj spre Locurile Sfinte. De ce? ] "Afacere" ]Home ] Biserica si viata - nr. 56 ] Noi suntem viitorul - nr. 4 ]

© Biserica si viata, nr. 56 / aprilie 2000
Webmaster: Moize Florin