Când nu ai încredere...

Tinere, "daca poti sa ai încredere în tine când toti se îndoiesc de puterile tale si de asemenea sa fii cu indulgenta fata de neîncrederea lor... daca poti sili inima, nervii si tendoanele sa te serveasca mult dupa ce s-au consumat, si, asa sa continui când nu este în tine nimic afara de vointa care-ti spune: continuu... vei fi om!", spunea Rudyard Kipling în renumita sa poezie Daca...

În Geneza, în prima zi, Dumnezeu a zis: "Sa fie Lumina!", si s-a facut lumina; în a sasea zi l-a creat pe om, cu un scop: omul are rolul de a lumina orice întuneric. Asadar, fiind semenii Sai, noi trebui sa continuam opera lui Dumnezeu - sa fim lumina acolo unde suntem.

Trebuie sa ne cunoastem pe noi însine, sa acceptam ca Dumnezeu este Creatorul nostru; El ne calauzeste pasii si ne lumineaza drumul, iar a avea încredere în sine si în Dumnezeu, a fi sincer, este Absolutul Necesar al fiecaruia dintre noi. Asa cum ne acceptam pe noi însine, asa trebuie sa-i acceptam si pe cei de lânga noi cu toate calitatile si defectele lor. În acest lucru consta fericirea noastra: sa iubim si sa fim iubiti, iar iubirea în Dumnezeu este fericirea vesnica.

Fiecare dintre noi are o valoare aparte: daca înveti sa-ti citesti viata, atunci vei aduce putina lumina în sufletul tau si în lume; daca ai încredere în tine si ceilalti te vor crede, daca te bucuri de realizarile tale dai si a celorlalti, atunci ei vor fi bucurosi pentru tine. Viata nu înseamna doar aerul pe care-l respiram sau numai hrana pe care o cautam si o consumam zilnic ci o traim prin cuvinte si fapte - convietuim într-o societate în care viata ta, a mea, a fiecaruia, se confrunta cu probleme majore, cum ar fi astazi complexele - acestea nu sunt o piedica prin care nu te poti redescoperi pe tine însuti. Ajutându-i pe ceilalti si înlaturând complexele, ne regasim pe noi însine în lumea aceasta dominata de atâta neîncredere. Analiza sufletului are nevoie de tine, de linistea ta, de lumina ta.

A avea încredere în fortele proprii înseamna a avea o sansa în plus în raport cu cel care nu are încredere în sine. Una dintre conditiile reusitei este încrederea în propria capacitate. Aceasta încredere în tine îti da posibilitatea, draga tinere, de a-ti impune alte calitati, cum ar fi: responsabilitatea, curajul, cinstea, omenia, vointa. Cel ce nu crede în el, nu este apt decât de a se inhiba si a se lasa dominat de atâtea defecte care "plutesc" printre noi. Samuel Smiles spunea ca "a te încrede în stare, este aproape A FI".

Si, care este cel mai important lucru în viata unui tânar, daca nu sa întâlneasca fericirea? Cât de putin conteaza, dar, pe câti oameni i-ai facut sa zâmbeasca astazi?

Monica Petrea

Home ] Up ] Next ]

© Biserica si viata, nr. 54 / februarie 2000
Webmaster: Moize Florin