Fiu al Decanatului de Bacau
Episcop în Basarabia

Nu cu multi ani în urma, topindu-se mantia de gheata a comunismului, credinta catolica a vazut din nou lumina soarelui în Republica Moldova, asemenea unei flori firave de primavara. Acum comunitatea catolica din Moldova este ca o gradina înfloritoare care numara aproximativ 20.000 de credinciosi. Aceasta gradina are acum si un episcop, Mons. Anton Cosa, numit de Sfântul Parinte Papa în ziua de 30 octombrie 1999, cu titlul de Paesto si consacrat chiar de Sanctitatea Sa în ziua de 6 ianuarie 2000 în Bazilica "Sf. Petru" din Roma, împreuna cu alti 11 episcopi din întreaga lume (primii 12 episcopi din ultimul an al mileniului).

Cel mai tânar episcop romano-catolic din lume la ora actuala, Mons. Anton Cosa s-a nascut la data de 23 noiembrie în Valea Mare - Bacau. A fost sfintit preot în anul 1989. Din familia sa alti doi frati au fost hirotoniti preoti: Pr. Eduard, acum Paroh la Darmanesti - Neamt si Pr. Francisc, din luna ianuarie a acestui an vicar în Italia. Între anii 1989 - 1990 a activat ca vicar parohial în Parohia Roman. A pasit pentru prima data în Republica Moldova, ca misionar, în anul 1990, unde a activat ca vicar la Chisinau pâna în 1991 si ca paroh în aceeasi comunitate între 1991 - 1993. Înfiintând Administratura apostolica de Moldova în anul 1993, Sfântul Parinte l-a numit pe Mons. Cosa ca Administrator Apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" al acestei tari, functie pe care o detine si astazi. Rasplatind "evlavia, priceperea si constiinciozitatea în rezolvarea problemelor Bisericii precum si grija atenta cu care îsi îndeplineste misiunea de Administrator Apostolic al Moldovei si se ocupa de vestirea Evangheliei lui Isus Cristos" si "pentru a fi capabil sa împlineasca mai bine functia mai sus amintita si pentru a realiza mai bine progresul spiritual al credinciosilor", Sfântul Parinte, prin bula de numire din data de 30 octombrie 1999, citata mai sus, l-a ridicat la demnitatea de episcop.

A fost consacrat episcop în ziua de 6 ianuarie 2000 de Sfântul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea în Bazilica "Sf. Petru" din Roma. În ziua de 15 ianuarie a.c. a celebrat o Sfânta Liturghie solemna în biserica "Providenta divina" din Chisinau, iar în ziua de 23 ianuarie a facut primitia în noul rang în satul sau natal, Valea Mare, în prezenta a trei episcopi (Arhiepiscopul de Bucuresti, Mons. Ioan Robu, Episcopul de Iasi, Mons. Petru Gherghel si Episcopul Auxiliar de Iasi, Mons. Aurel Perca), aproximativ 70 de preoti si a mii de credinciosi din Valea Mare, din parohiile apropiate si de peste Prut.

Începuturile activitatii catolice în aceasta regiune au fost foarte dificile. Bisericile fusesera luate de comunisti si li se schimbase destinatia (de exemplu, biserica din Chisinau a fost sala de sport), nu existau case parohiale, manastiri, credinciosii erau risipiti, vorbeau mai multe limbi (rusa, polona, germana, româna), fapt care cerea un efort sporit de adaptare din partea preotilor, cu alte cuvinte, nu exista nimic care sa ofere sperante. Dupa caderea comunismului, viata catolica din Basarabia a început aproape de la zero. Dar munca eroica a Mons. Cosa si a colaboratorilor sai au început deja sa aduca roade. Astazi Administratura Apostolica de Moldova numara astazi aproximativ 20.000 de credinciosi raspânditi în 10 parohii, 6 filiale si 10 localitati în care se desfasoara o activitate mai restrânsa. Activitatea pastorala este condusa de cei 13 preoti care activeaza în Moldova (3 moldoveni, 2 români, 1 german si 7 poloni) si este sustinuta de 21 de surori.

Renasterea din propria cenusa a Bisericii catolice din Basarabia este un motiv de bucurie pentru noi toti. Iar evlavia si zelul apostolic al Noului episcop plecat din mijlocul nostru pentru a raspândi credinta în mijlocul fratilor nostri de dincolo de Prut sunt o invitatie adresata tuturor celor care simt în ei chemarea lui Dumnezeu pentru a-i conduce pe oameni la cunoasterea si trairea bunurilor vesnice. Invitatia este adresata însa si tuturor credinciosilor pentru a-si întari credinta primita la Botez si pentru a o trai cu intensitate maxima acolo unde Dumnezeu i-a chemat sa-si desfasoare firul vietii.

Pr. Leonard Diac

Home ] Up ] Next ]

© Biserica si viata, nr. 54 / februarie 2000
Webmaster: Moize Florin