Catolicii din Moldova - reportaj realizat la lansarea cartii prof. Ion H. Ciubotaru

CATOLICII DIN MOLDOVA. UNIVERSUL CULTURII POPULARE (Ion H. Ciubotaru)

De aproximativ doua decenii, dar mai ales in perioada post-decembrista, atat in presa cat si prin diferite comunitati catolice din Moldova au aparut numeroase teorii legate de originea catolicilor si mai ales a ceangailor.Catolicii din Moldova (81279 bytes)

Sambata, 27 noiembrie 1999, in sala Decanatului Romano-Catolic Bacau, a avut loc lansarea primului volum al lucrarii Catolicii din Moldova – Universul culturii populare. Efortul acestei munci minutioase ii apartine domnului Ion H. Ciobotaru, profesor universitar la Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi. Lucrarea prezinta concluziile cercetarilor care s-au efectuat in 58 de comunitati, intre care se pare ca zona Bacau este prezentata in detaliu, 282 din cele 434 de planse color aparute in carte provenind din aceasta.

Acest volum este adresat oricarei persoane dispusa sa cunoasca adevarul istoric al “radacinilor” sale. Autorul argumenteaza prin elementele de arhitectura populara traditionala, textile de interior si portul popular de sarbatoare ca nu se poate vorbi despre o origine “straina” a catolicilor din aceasta parte a tarii noastre.

La acest eveniment au participat: Preasfintitul Petru Gherghel – Episcop de Iasi, Mons. Aurel Perca, Prof. Dr. Anton Despinescu, Prof. Dr. Gabriel Leahu – Liceul “V. Alescandri”, precum si preoti, oficialitati din lumea culturala, militara si politica, reporteri radio si ai televiziunii nationale si credinciosi din Bacau.

In discursul sau, Preasfintitul Petru Gherghel spunea: “Aceasta carte proiecteaza sclipiri din imaginea eternului, a infinitului, am redecoperit, deschizand-o, universul minunat, unic, al copilariei si tineretii mele, al mosilor si stramosilor mei si m-am bucurat sa constat ca nu vom ramane necunoscuti, ca o astfel de carte ne proiecteaza in vesnica neuitare”.

Redactia

Back Home Up

© Biserica si viata, nr. 52 / decembrie 1999
Webdesigner: Moize Florin