Pagina tinerilor

Home
Up

Aparitia acestei publicatii este posibila doar datorita sprijinului Dumneavoastra.
Daca doriti sa ne ajutati o puteti face adresadu-va la:
Pr. Leonard Diac (pentru "Biserica si viata), str. Ana Ipatescu, 2A, 5500 - Bacau, Romania

 

Pledoarie pentru cei uitati

“Un prieten in plus inseamna o comoara in plus!”

Biblia ne spune: “Cel ce gaseste un prieten fidel, o comoara gaseste”. Nu stiu cati dintre noi, mai ales cei tineri, pretuim prietenia, pentru ca ea totusi valoreaza mult, iar cei ce nu-si dau seama de acest lucru, cred ca sunt inconstienti, deoarece in acelasi timp, ei pier fericirea. Doar prietenul adevarat te face fericit; e ca si cum ai gasi o comoara in desert si aceea iti aduce fericirea. Nu este exclus ca in fiecare din semenii nostri sa gasim cate un prieten.

Prietenia este punctul de legatura ce ne uneste, indiferent de varsta, sex, credinta, nationalitate sau rasa. Si totusi, de ce unii sunt respinsi? Ce facem cu acei oameni? Trebuie ei sa traiasca izolati, trecand prin viata ca si cum n-ar trece sau, mai bine, in cel mai fericit caz, trebuie sa-i ajutam? De ce sa nu le intindem o mana, caci nimanui nu-i place sa fie singur, sa nu aiba de la cine primi o floare sau sa nu aiba cu cine sa mearga la un film?

Dupa o statistica facuta in luna martie, cca 30% din populatia tarii noastre, sunt singuri. Cati sunt cei care au nevoie de noi! Si numai in Romania! Sa incercam sa ne depasi pe noi insine, sa spargem zidul egoismului si sa tindem spre altruism, deoarece o prietenie adevarata se bazeaza pe loialitate, fidelitate, altruism, sinceritate. Prietenii sunt aceia care nu ne judeca, dar stiu sa ramana prezenti si discreti; un prieten veritabil stie sa-si depaseasca propriile griji pentru a se bucura in profunzime de bucuria celuilalt. Putini stiu, dar prietenia este un dar pe care Dumnezeu l-a oferit oamenilor spre a fi mai uniti, dar care sa descopere ca sunt unici si nimeni si nimic nu-i inlocuieste. De fapt, aceasta este si frumusetea prieteniei: originalitatea si unicitatea fiintelor pe care Domnul le-a creat, adica noi.

Chiar daca avem deja prieteni, sa nu renuntam, pentru ca un prieten in plus inseamna o comoara in plus. Prietenia straluceste in inima fiecaruia atata timp cat este adevarata si nimeni nu se impotriveste. Nu ne dam seama cat de mult conteaza sa-l faci pe cel de langa tine sa zambeasca! Asadar, cat traim sa speram ca in fiecare zi gasim un prieten. Sa nu-i inlaturam pe cei singuri, “sa fim cu totii una”, caci “prietenia este o comoara pentru o viata”.

Monica Petrea

Un Rozariu pentru Miss Univers

Armi Kunsela, Miss Finlanda, a fost proclamata Miss Univers in 1952 la Long Beach. Acolo a intalnit un tanar filipinez, Vingilio, care o insotea la concurs pe sora lui, Miss Filipine. La proclamarea ei ca Miss Univers, Vingilio, impreuna cu o coroana de flori specifica adusa din Filipine, i-a daruit si un minunat Rozariu din perle. Armi si l-a pus la gat si l-a purtat si in anii de studentie la cinematografie.

Nu era catolica. Mar intr-o seara, inchisa in camera hotelului pentru a se ascunde de asaltul fotoreporterilor, a fost cuprinsa de o depresie si a inceput sa planga. Pentru a se consola, a luat Rozariul si a inceput sa repete Bucura-te, Marie.

Vingilio a condus-o in biserica. Era luna octombrie si se recita Rozariul. A ingenunchiat si s-a rugat. Armi privea: a lovit-o seninatatea si pacea care se citeau pe chipurile credinciosilor.

La Manila, Vingilio a cerut-o in casatorie; si ea a raspuns ca dorea nu doar sa se casatoreasca cu el, dar si sa imbratiseze religia lui, catolica. Aceasta s-a realizat in ziua de Pasti, 1953.

“Cand am devenit mama pentru prima oara, spunea ea mai tarziu, am inteles ce inseamna sa stapanesti tot universul. Un fiu in brate este pentru mine tot universul”.

G. Barra, Amor che veglia

© Biserica si viata, nr. 50 / octombrie 1999
Webdesigner: Moize Florin